Δημοσίευση 24/05/2021

Τα υπέρ και τα κατά της vegan διατροφής και 4 βασικοί τύποι χορτοφάγων Aν σκέφτεσαι να γίνεις vegan, δες εδώ τα υπέρ και τα κατά μίας τέτοιας διατροφής.

Από τη Βέρα Ζαχαρού, διαιτολόγο-διατροφολόγο, health coach

 

H vegan τάση στη διατροφή κατακτά όλο και μεγαλύτερο έδαφος, παρά την πεποίθηση πολλών κρεατοφάγων ότι αυτό το μοτίβο διατροφής δεν είναι ορθό. Αυτή τη στιγμή περίπου 75 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως είναι vegans.

 

Τα υπέρ και τα κατά

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς τη χορτοφαγία για διάφορους λόγους. Άλλοι για λόγους υγείας και άλλοι για ιδεολογικούς, όπως η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων.

Ποια είναι τα υπέρ μιας χορτοφαγικής διατροφής;

▶ Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Ε και C, κάλιο, μαγνήσιο καθώς και σε λιπαρά οξέα (ακόρεστα).

▶ Η απουσία κρέατος συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, ενώ ελαχιστοποιείται και ο κίνδυνος σχηματισμού πέτρας στα νεφρά λόγω μειωμένης έκκρισης οξαλικών και ουρικού οξέος.

▶ Επιπλέον, τα άτομα που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή τείνουν να έχουν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος (BMI), καθώς η διατροφή τους είναι χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας και υψηλή σε σύνθετους υδατάνθρακες και νερό.

Υπάρχουν κίνδυνοι; Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή για τον οργανισμό αν δεν είναι κατάλληλα σχεδιασμένη. Ο λόγος; Η παντελής έλλειψη των ζωικών προϊόντων από τη διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένες διατροφικές ελλείψεις. Κάποια πιθανά διατροφικά χαρακτηριστικά των vegans:

▶ Παρουσιάζουν έλλειψη βιταμινών, όπως, για παράδειγμα, βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για τα οστά, και Β12, η οποία είναι σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συ- στήματος.

▶ Συνήθως δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνες και σίδηρο. Ο φυτικός σίδηρος δεν απορροφάται τόσο εύκολα σε σχέση με τον αιμικό. Η μειωμένη πρόσληψη σιδήρου είναι πιθανό να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία. Για το λόγο αυτόν οι vegans χρειάζεται να κάνουν συνδυασμό του φυτικού σιδήρου με βιταμίνη C, που προάγει την απορρόφηση σιδήρου.

Οι 4 βασικοί τύποι χορτοφάγων

‣ Οι λακτο-ωο-φάγοι (lacto-ovo-vegeterians), οι οποίοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά, αλλά όχι κρέας, πουλερικά και θαλασσινά.

‣ Οι λακτο-χορτοφάγοι (lactovegeterians), οι οποίοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά καθόλου αβγά, κρέας, πουλερικά και θαλασσινά.

‣ Οι ωο-χορτοφάγοι (ovo-vegeterians), οι οποίοι καταναλώνουν αβγά, αλλά όχι γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, πουλερικά και θαλασσινά.

‣ Οι αυστηροί χορτοφάγοι (vegans), οι οποίοι δεν καταναλώνουν καθόλου ζωικά προϊόντα ούτε γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ μερικοί αποφεύγουν και το μέλι.

 

Πηγή:Τα υπέρ και τα κατά της vegan διατροφής και 4 βασικοί τύποι ... (shape.gr)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από το χώρο της ασφαλιστικής αγοράς