Δημοσίευση 24/11/2022

Κλοπή καταλύτη - Γιατί παρουσιάζει αυξητική τάση και πώς μπορείς να προστατευτείς

Πολλά μπορεί να συμβούν σε ένα αυτοκίνητο: ατυχήματα, υλικές ζημιές, φθορές, κλοπή και άλλα. Κάποια από αυτά μπορεί να τα έχεις αντιμετωπίσει ή ακόμα και να έχεις προνοήσει για αυτά στο πρόγραμμα ασφάλειας που έχεις. Ήξερες όμως ότι μπορεί να σου κλέψουν μόνο τον καταλύτη;

Δυστυχώς, δεν είναι κάποιο ευφάνταστο σενάριο, καθώς οι κλοπές εξαρτημάτων αυτοκινήτων (και συγκεκριμένα του καταλύτη) έχουν αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία διετία. Πολλοί οδηγοί σε χώρες όπως η Αμερική και η Γερμανία, αλλά και στη χώρα μας, ανακαλύπτουν ξαφνικά ότι μόλις πάνε να βάλουν μπροστά το αυτοκίνητό τους, ακούγεται ένας δυνατός θόρυβος, σημάδι ότι ο καταλύτης έχει αφαιρεθεί.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και πώς μπορείς να προστατευτείς από ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Κατακόρυφη αύξηση στις κλοπές καταλυτών

Υπάρχουν πολλές καταγγελίες για κλοπές καταλυτών στην Ελλάδα, με τα περιστατικά να φτάνουν έως και τα 40 μέσα σε έναν μήνα (πάνω από ένα την ημέρα). Σύμφωνα με μάρτυρες οι σπείρες δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να αφαιρέσουν τον καταλύτη από ένα όχημα, καθώς διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό. Και φυσικά, το ότι δεν χρειάζεται να απομακρύνουν ολόκληρο το όχημα, κάνει τη δραστηριότητα αυτή πολύ πιο εύκολη και γρήγορη

Το φαινόμενο έχει γνωρίσει μεγάλη αύξηση τα τελευταία λίγα χρόνια, με τις κλοπές να πολλαπλασιάζονται σε αριθμό από το 2018 και μετά. Γίνεται ένα είδος αγώνα δρόμου μεταξύ των εγκληματιών και της αστυνομίας, με σπείρες να δρουν στην Αττική και σε όλη τη χώρα, και την αστυνομία να κάνει συλλήψεις και να εξιχνιάζει τις κλοπές. Πρόσφατα εξαρθρώθηκαν από την αστυνομία δύο συμμορίες που έκλεβαν συστηματικά καταλύτες σε όλη την Αττική, εξιχνιάζοντας 58 περιπτώσεις κλοπών.

Γιατί είναι πολύτιμος ο καταλύτης

Ο καταλύτης είναι ιδιαίτερα ελκυστικός για τους κλέφτες, λόγω των πολύτιμων και σπάνιων μετάλλων που περιέχει, όπως ρόδιο, παλλάδιο, και πλατίνα, των οποίων οι τιμές πλησιάζουν την τιμή του χρυσού. Η μεταπώληση αυτών των μετάλλων αποφέρει μεγάλο κέρδος και άρα οδηγεί σε αύξηση των κλοπών. Από στοιχεία της αστυνομίας, υπολογίζεται ότι το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισαν δύο οργανώσεις που εξαρθρώθηκαν αγγίζει τα 30.000 ευρώ.

Σημαντικό είναι να γνωρίζεις πως τα πιο ελκυστικά είναι τα παλιότερα μοντέλα αυτοκινήτων, συνήθως μεγάλου κυβισμού, καθώς οι καταλύτες αυτοί έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολύτιμα μέταλλα.

Πέρα από την ταλαιπωρία που συνεπάγεται μια τέτοια κλοπή, σημειώνονται και μεγάλες καθυστερήσεις στις παραγγελίες των ανταλλακτικών που μπορεί να διαρκέσουν έως και αρκετές εβδομάδες, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην καθημερινότητα του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.

Η κλοπή καταλύτη είναι λοιπόν ένα σοβαρό και πολύ πραγματικό ενδεχόμενο που μπορεί να σου συμβεί ανά πάσα στιγμή. Παρότι η αστυνομία κάνει προσπάθειες ελέγχου του φαινομένου με εξαρθρώσεις και συλλήψεις, υπάρχουν ακόμα ομάδες που δρουν σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής και της χώρας γενικότερα.

Υπάρχουν όμως τρόποι με τους οποίους μπορείς να προστατευτείς και να αντιμετωπίσεις την ταλαιπωρία αν συμβεί κάτι απρόοπτο.

 

Πώς μπορείς να προστατευτείς

Υπάρχουν κάποια απλά βήματα που μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις το αυτοκίνητό σου από την κλοπή καταλύτη ή τουλάχιστον να κάνεις τη διαδικασία πιο δύσκολη για τους εγκληματίες και να τους αποτρέψεις.

Προσοχή στο παρκάρισμα

Αν παρκάρεις πάνω σε πεζοδρόμια κάνεις τη ζωή των ληστών πιο εύκολη, καθώς έχουν καλύτερη πρόσβαση στο δάπεδο του αυτοκινήτου για να αφαιρέσουν τον καταλύτη. Μπορείς επίσης να προσπαθείς να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου σε φωτισμένα σημεία με αρκετή κίνηση, για να γίνονται οι ληστές πιο εύκολα αντιληπτοί.

Συναγερμός / βιντεοσκόπηση

Ο συναγερμός είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο ασφάλειας για το αυτοκίνητο, αλλά γνώριζες ότι μπορείς να συνδέσεις αισθητήρα απευθείας πάνω στον καταλύτη; Έτσι θα ενεργοποιείται η σειρήνα σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να τον αφαιρέσει. Επίσης αν παρκάρεις το αυτοκίνητό σου σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης, μπορείς να εγκαταστήσεις μια κάμερα ασφαλείας.

Προστατευτικά εξαρτήματα

Ένας από τους λόγους που είναι τόσο διαδεδομένη η κλοπή του καταλύτη, είναι η ευκολία με την οποία αφαιρείται. Μπορείς να ενισχύσεις το εξάρτημα για να αφαιρείται πιο δύσκολα, είτε με ηλεκτροκόλληση, είτε με κάποιο προστατευτικό εξάρτημα από αυτά που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο.

Κι αν το απρόοπτο συμβεί; Τότε η ασφαλιστική σου μπορεί να σε στηρίξει, με αποζημίωση και επισκευή, αλλά και αντικατάσταση του αυτοκινήτου, ανάλογα με τις καλύψεις του προγράμματος που έχεις επιλέξει.

Προστασία από τα απρόοπτα με το Safe Drive Plus της Eurolife FFH

Η ασφάλιση είναι απαραίτητη αν είσαι οδηγός, αλλά ένα πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου με τις κατάλληλες καλύψεις μπορεί να αποτελέσει και σημαντική ασπίδα προστασίας απέναντι στα απρόοπτα όπως βλάβες ή κλοπή.

Στην περίπτωση της κλοπής καταλύτη προσφέρεται αποζημίωση, καθώς αποτελεί εξάρτημα απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία και κίνηση του αυτοκινήτου, αρκεί να έχεις στο συμβόλαιό σου την κάλυψη της μερικής κλοπής.

Αυτή η κάλυψη προσφέρεται στο βασικό πακέτο του προγράμματος Safe Drive Plus της Eurolife FFH. Επιπλέον, το πρόγραμμα προσφέρει ολοκληρωμένες καλύψεις, μεταξύ άλλων:

  • Φροντίδα ατυχήματος
  • Οδική Βοήθεια
  • Κάλυψη για υλικές ζημιές στο όχημα
  • Κάλυψη ολικής καταστροφής ή ιδίων ζημιών
  • Κάλυψη από μερική και ολική κλοπή
  • Παροχή αυτοκινήτου αντικατάστασης

Με αυτές τις καλύψεις, ακόμα και αν κλαπεί ο καταλύτης του αυτοκινήτου σου και χρειάζεται χρόνος για να γίνει η επισκευή, δεν θα κινδυνεύσεις να μείνεις χωρίς αυτοκίνητο και να επηρεαστεί η καθημερινή σου ζωή.

Καθώς το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο μέσο μετακίνησης για πολλούς από εμάς, είναι καλό να παίρνεις όλα τα σημαντικά μέτρα για να το προστατέψεις από τις απειλές και τους κινδύνους. Έτσι δεν θα διαταραχθεί η καθημερινή σου ζωή ούτε οι αγαπημένες σου δραστηριότητες. 

Πηγή: https://www.eurolife.gr/el-GR/

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από το χώρο της ασφαλιστικής αγοράς