Δημοσίευση 12/02/2021

Τα 15 οφέλη της άσκησης που αξίζει να γνωρίζεις! Πόση άσκηση είναι ωφέλιμη και τελικά, ποιο είναι το καλύτερο είδος;

Από τον Γιάννη Μπιτζούνη, καθηγητή φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην ειδική φυσική αγωγή και θεραπευτική γυμναστική, MSc Άσκηση και Υγεία.

 

Η σωματική άσκηση είναι κοινώς αποδεκτό και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι επιδρά θετικά τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική μας υγεία, ενώ παράλληλα δρα προληπτικά ή/και θεραπευτικά έναντι χρόνιων παθήσεων του ανθρώπινου οργανισμού. Τα πιο σημαντικά οφέλη της άσκησης είναι τα παρακάτω:

  •  

    Θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αερόβια άσκηση ενισχύει την άμυνα του οργανισμού έναντι μικροβιακών και κυρίως ιογενών λοιμώξεων.

     
  • Βελτίωση καρδιακής λειτουργίας. Η συμβολή της αερόβιας άσκησης τόσο στην πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών-στεφανιαίας νόσου είναι πολύ σημαντική.

  • Βελτίωση αερόβιας ικανότητας και πνευμονικής λειτουργίας. Μέσω της αερόβιας άσκησης βελτιώνεται η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου.

  • Διατήρηση και ελλάτωση του σωματικού βάρους. Η βελτίωση του BMI (Δείκτης Μάζας Σώματος) με την τακτική σωματική άσκηση και ειδικότερα με την άσκηση με αντιστάσεις και την αερόβια άσκηση συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση ποικιλίας παθήσεων όπως καρδιαγγειακά, αρτηριακή υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη.

  • Βελτίωση ικανότητας παραγωγής έργου. Με την άσκηση με αντιστάσεις και την αερόβια άσκηση ο ανθρώπινος οργανισμός προσαρμόζεται σε πιο έντονους ρυθμούς.

  • Μείωση αρτηριακής πίεσης επί υπέρτασης. Η συστηματική αερόβια άσκηση ως πρώτη γραμμή άμυνας μαζί με τη διατροφή, ακολουθούμενες από την φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση του οργανισμού.

  • Αύξηση μυϊκής δύναμης και αντοχής. Με τη φυσική άσκηση (αναερόβια άσκηση και άσκηση με αντιστάσεις) βελτιώνεται η σωματική ικανότητα και οι επιδόσεις του οργανισμού.

  • Βελτίωση ευλυγισίας και ευκινησίας. Μέσω της διαρκούς διέγερσης και προπόνησης του μυϊκού συστήματος, το ανθρώπινο σώμα γίνεται πιο ευλύγιστο και ευκίνητο, ενώ αυξάνεται και το εύρος κίνησης.

  • Επιβράδυνση οστεοπόρωσης. Η συμβολή, ιδιαίτερα, της άσκησης αντοχής στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και της πρόληψης κατ’ αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη οστεοπόρωσης σε μεγάλες ηλικίες είναι πάρα πολύ σημαντική.

  • Αποτροπή/αποκατάσταση μυϊκής ατροφίας. Μέσω της διαρκούς διέγερσης και εγρήγορσης του μυϊκού συστήματος, η άσκηση βοηθά έναντι των μυϊκών ατροφιών.

  • Βελτίωση ισορροπίας. Η προπόνηση με ασκήσεις ισορροπίας έχει συνήθως άμεσα αποτελέσματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

  • Μείωση κινδύνου πτώσεων. Με ασκήσεις αντίστασης και ισορροπίας μέσω της ενίσχυσης του μυϊκού συστήματος αλλά και με κατάλληλη διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D για περιορισμό της οστεοπόρωσης και ενίσχυση των μυών, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος πτώσεων.

  • Προστασία έναντι στεφανιαίας νόσου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης, παχυσαρκίας, υπερλιπιδαιμίας (του αναφερόμενου δηλαδή ως μεταβολικού συνδρόμου), καθώς και προστασία έναντι του καρκίνου. Με την άσκηση 30’-40’ για 5 φορές την εβδομάδα, η πιθανότητα να παρουσιάσει κάποιος μία από τις προαναφερθέντες παθήσεις, μειώνεται κατά πολύ.

  • Επιβράδυνση βιολογικής φθοράς. Η συμβολή της άσκησης στην ανάπτυξη υγιών «νέων» κυττάρων είναι αξιοσημείωτη.

  • Βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της ποιότητας ζωής ως απόρροια της τακτικής φυσικής δραστηριότητας, που βελτιώνει και ενισχύει τη γενικότερη σωματική υγεία του ανθρώπου.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα, 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας, ή ένα συνδυασμό και των δύο για ενήλικες. Προτείνουν επίσης δύο φορές την εβδομάδα μυϊκή ενδυνάμωση. Ακολουθώντας την αρχή FITT για το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός ασφαλούς, εξιδικευμένου και εξατομικευμένου, αποτελεσματικού και ευχάριστου προγράμματος {F = συχνότητα, Ι = ένταση, Τ = χρόνος, και T = τύπος (Pescatello et al., 2013)}, με τη βοήθεια ειδικού, μπορούμε να πετύχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα στη σωματική και την ψυχική μας υγεία.

 

Πηγή:Τα 15 οφέλη της άσκησης που αξίζει να γνωρίζεις! Πόση άσκηση είναι ωφέλιμη και τελικά, ποιο είναι το καλύτερο είδος; - Shape.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από το χώρο της ασφαλιστικής αγοράς