Δημοσίευση 26/05/2021

Ψευδάργυρος και ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς μας βοηθάει καθώς μεγαλώνουμε Πώς ο ψευδάργυρος ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία και όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου μπορούν να απειλήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Καθώς κανείς μεγαλώνει, το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι πιο επιρρεπές σε εξασθένηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά, ακόμη και θανατηφόρα, προβλήματα υγείας. Προκειμένου να περιοριστεί αυτός ο κίνδυνος, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η υγιής ανοσία μέσω μιας διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

 

Η υγιεινή διατροφή μειώνει τις πιθανότητες αναπνευστικών ασθενειών, επειδή πολλά μικροθρεπτικά συστατικά συνεργάζονται για την υποστήριξη της σωστής ανοσολογικής λειτουργίας. Τα φυτοχημικά από πολύχρωμα λαχανικά, φρούτα και άλλες φυτικές τροφές έχουν επίσης αντιμικροβιακά και ανοσοενισχυτικά αποτελέσματα.

 

Πώς θα έχουμε επάρκεια ψευδαργύρου μεγαλώνοντας

Η μειωμένη ανοσολογική λειτουργία αυξάνει την ευαισθησία στην πνευμονία και τη γρίπη, εκτός από την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης αυτοάνοσων ασθενειών και καρκίνων. Η διατήρηση επαρκούς ποσότητας ψευδαργύρου μπορεί να περιορίσει τη μείωση της ανοσολογικής λειτουργίας που επέρχεται συχνά με την πάροδο του χρόνου.

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι ηλικιωμένοι διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας ψευδαργύρου, με το πρόβλημα να επιδεινώνεται επειδή μπορεί να υπάρξει απώλεια της δυνατότητας απορρόφησης καθώς κανείς μεγαλώνει.

Ειδικά για τους ηλικιωμένους, η διατήρηση επαρκών επιπέδων ψευδαργύρου μπορεί να έχει ιδιαίτερη σημασία για την πρόληψη της πνευμονίας. Για τους ηλικιωμένους, μολυσματικές ασθένειες όπως η πνευμονία, είναι μεν σοβαρές, αλλά αποτρέψιμες μορφές ασθένειας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι με φυσιολογικά επίπεδα ψευδαργύρου είχαν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης πνευμονίας σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου ορού.

Μελέτες επίσης δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι με φυσιολογικά επίπεδα ψευδαργύρου βλέπουν άμεσα αποτελέσματα και βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της αντοχής στις μολύνσεις. Ακόμη, τα χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου έχουν συνδεθεί με υψηλότερο οξειδωτικό στρες.

 

Πηγή:Ψευδάργυρος και ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς μας βοηθάει... (shape.gr)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από το χώρο της ασφαλιστικής αγοράς