Δημοσίευση 24/02/2021

Covid-19: Τι θα ισχύει για διαμεσολαβητές και ασφαλιστικές από 17 Φεβρουαρίου

Με νέες βεβαιώσεις θα πρέπει να κυκλοφορούν από τις 17 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μισθωτοί σε ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλιστικά γραφεία που δεν εργάζονται οι εξ αποστάσεως, ανεξάρτητα από το πότε λήγει το έντυπο που έχουν στα χέρια τους θα πρέπει να επανεκδώσουν τη νέα φόρμα του εντύπου από την Εργάνη.

γράφει ο Νίκος Μωράκης 

Τις δυο πρώτες ημέρες της εφαρμογής του νέου πλαισίου, δηλαδή σήμερα και αύριο, θα γίνονται έλεγχοι και συστάσεις προς τους εργαζομένους από τις αρμόδιες αρχές, αλλά Από το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου (6 π.μ.) το μέτρο θα εφαρμοστεί με τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ειδικότερα η κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική που υπήρχε μέχρι σήμερα στον συγκεκριμένο τομέα με στόχο να μπλοκάρει τη μετακίνηση εργαζομένων με τηλεργασία που χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα τα χαρτιά από το Εργάνη σε ελέγχους από την αστυνομία. Για αυτό τον λόγο από εδώ και πέρα οι εργοδότες θα έχουν δηλώσει τους εργαζόμενους σε αναστολή ή τηλεργασία και για αυτό το σύστημα δεν θα βγάζει βεβαίωση μετακίνησης.

Αρχικά είχε δοθεί χρονικό περιθώριο μέχρι σήμερα για να εφοδιαστούν οι εργαζόμενοι με τα κατάλληλα έντυπα, ωστόσο η κυβέρνηση εν τέλει παρέτεινε την προθεσμία μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.

Μέχρι την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου το υπουργείο είχε ζητήσει από τις επιχειρήσεις να προαναγγείλουν τις αναστολές των εργαζομένων στις κλειστές επιχειρήσεις και αλλά και το 50% που θα είναι σε τηλεργασία. Εφεξής λοιπόν δε θα χορηγούνται βεβαιώσεις κίνησης σε εργαζόμενο ή υπάλληλο που δεν προσέρχεται στην εργασία, ιδίως λόγω του ότι τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης εργασίας. Τυχόν μάλιστα ήδη χορηγηθείσες βεβαιώσεις κίνησης σε αυτούς παύουν να ισχύουν από τις 15.2.2021.

Διαβάστε επίσης “Στους πληττόμενους ΚΑΔ για τη μείωση ενοικίου και οι ασφαλιστές” 

Ποιοι δεν θα έχουν τα νέα έντυπα κίνησης εργαζομένων

Από τη Δευτέρα 15/2/2021 θα ισχύουν τα νέα έντυπα «Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων» για την εκτέλεση της εργασίας τους, τα οποία έχουν ήδη αναρτηθεί στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:
α) σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
β) τηλεργασίας και
γ) νόμιμης άδειας
και οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Τα νέα έντυπα της ΕΡΓΑΝΗ για τους μισθωτούς

Οι Βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ https://eservices.yeka.gr/ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Για την ομαλή μετάβαση στα νέα έντυπα Βεβαίωσης Κίνησης του Εργαζόμενου δίνεται μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως μέχρι και την 17/2/2021 και ώρα 06:00΄. Για το διάστημα από 15/2/2021 και ώρα 06.00΄ έως και 17/2/2021 και ώρα 05:59΄, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες – άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.

Το νέο έντυπο για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες

Με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητα τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).
Τέλος, με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Εξ’ αποστάσεως εργασία εκ περιτροπής και κυλιόμενο ωράριο

Αναφορικά με τις βεβαιώσεις κίνησης των εργαζομένων διευκρινίζεται πως:
1. Σε περίπτωση κατά την οποία η εξ’ αποστάσεως εργασία παρέχεται εκ περιτροπής, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του ειδικού σκοπού εντύπου Ε4.1.
2. Σε περίπτωση κατά την οποία η εργασία παρέχεται με κυλιόμενο ωράριο, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του καταχωρημένου στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» προγράμματος εργασίας.
Επιπλέον, για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο, από τη Δευτέρα 15/2/2021 τίθεται σε εφαρμογή νέο έντυπο «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ». Το έντυπο αυτό εκδίδεται μέσω του ιστότοπου forma.gov.gr/.
Η Βεβαίωση αυτή χορηγείται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο για την μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Τι ισχύει μέσα στην επιχείρηση

  1. Υποχρεωτική προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας όπου είναι εφικτό
  2. Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού όπως οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών
  3. Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου
  4. Διενέργεια συναντήσεων εργασίας τηρούμενης της απόστασης του 1,5 μέτρου και με τη συμμετοχή έως 7 ατόμων

Πηγή:Covid-19: Τι θα ισχύει για διαμεσολαβητές και ασφαλιστικές από 17 Φεβρουαρίου (insurancedaily.gr)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από το χώρο της ασφαλιστικής αγοράς