Δημοσίευση 28/04/2021

Αντηλιακή προστασία

Ζούμε στην Ελλάδα, μια χώρα που απολαμβάνει τα οφέλη του ήλιου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κι ενώ ο ήλιος είναι ωφέλιμος, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος όταν δεν λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Στις άμεσες συνέπειες του ήλιου παρατηρούμε τα εγκαύματα, τις φωτοαλλεργίες, τις πανάδες ενώ οι πιο σοβαρές και μακροπρόθεσμες συνέπειες περιλαμβάνουν την ακτινική υπερκεράτωση και τα κακοήθη νεοπλάσματα του δέρματος.

Πως επιλέγουμε το σωστό αντηλιακό

Η σωστή επιλογή και χρήση αντηλιακών προϊόντων είναι επιβεβλημένη. Κάθε άνθρωπος όμως είναι μοναδικός και έτσι οι ανάγκες για ηλιοπροστασία διαφέρουν. Η επιλογή του σωστού αντηλιακού καθορίζεται από διάφορους παράγοντες όπως ο φωτότυπος και ο τύπος της επιδερμίδας, η ηλικία αλλά και η υφή/τύπος του αντηλιακού.

  • Φωτότυπος

Στην ηλιακή ακτινοβολία διακρίνουμε δύο βασικούς τύπους ακτινών που μπορούν να αποδειχθούν βλαβερές για την υγεία μας, τις UVA και τις UVB.

Οι UVA ακτίνες αποτελούν το 95% της ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης, διαπερνώντας τα σύννεφα και το γυαλί. Εισχωρούν στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, αυξάνοντας την παραγωγή ελευθέρων ριζών που με την σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες όπως η γήρανση και ο καρκίνος του δέρματος.

Οι UVB ακτίνες αποτελούν το 5% της ακτινοβολίας που φτάνει στη γη. Σ’ αυτές οφείλεται το μαύρισμα αλλά και τα ηλιακά εγκαύματα και οι φωτοαλλεργίες. Το αποτέλεσμα της έκθεσής μας σε αυτού του τύπου τις ακτίνες είναι αθροιστικό, ενώ είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το μαύρισμα δεν αποτελεί κανενός είδους προστασία.

Το αντηλιακό που θα επιλέξουμε θα πρέπει να μας παρέχει προστασία και από τους δύο τύπους της υπεριώδους ακτινοβολίας φέροντας την κατάλληλη σήμανση SPF και PPD (PA).

  • Τύπος επιδερμίδας

Ο δείκτης SPF (Sun Protection Factor) δηλώνει την προστασία που παρέχει το αντηλιακό έναντι της UVB ακτινοβολίας. Είναι εκείνος που μας δείχνει πόση ώρα μπορούμε να εκτεθούμε στον ήλιο χωρίς την χρήση αντηλιακού και χωρίς να καούμε, ανάλογα πάντα με τον φωτότυπό μας.

Συνεπώς, μια επιδερμίδα που αντέχει στον ήλιο 5΄χωρίς αντηλιακό, χρησιμοποιώντας ένα προϊόν με δείκτη SPF 20, μπορεί να παραμείνει στον ήλιο χωρίς να κοκκινίσει για 5΄*20= 100’.

Ο δείκτης PPD ή PA (φωτοτοξικός παράγοντας προστασίας) δηλώνει την προστασία που παρέχει το αντηλιακό έναντι των UVA ακτινών και εκφράζεται με σταυρούς ή με αριθμούς. Ένα αντηλιακό με χαμηλή προστασία θα φέρει την σήμανση PA+ ή PPD 2-4. Ένα που παρέχει μέτρια προστασία τους δείκτες PA++ ή PPD 4-8, ενώ ένα με υψηλή PA+++ ή PPD 8 και άνω. Η UVA προστασία πρέπει να αντιστοιχεί στο 1/3 του SPF δείκτη. Ένα αντηλιακό με δείκτη SPF 30 πρέπει να προσφέρει προστασία από τη  UVA ίση με PA+++ ή PPD 10.

Για να επιλέξουμε όμως το κατάλληλο για εμάς αντηλιακό πρέπει να γνωρίζουμε και το φωτότυπό μας, το χρώμα δηλαδή του δέρματος μας αλλά και τον τρόπο αντίδρασης του στον ήλιο. Υπάρχουν 6 φωτότυποι:

  1. Λευκό δέρμα με φακίδες και κόκκινα μαλλιά →  καίγεται χωρίς να μαυρίζει.
  2. Ανοιχτόχρωμο δέρμα με ξανθά μαλλιά → καίγεται εύκολα και μαυρίζει ελάχιστα.
  3. Ανοιχτόχρωμο δέρμα με ανοιχτά καστανά μαλλιά→ καίγεται σπάνια και μαυρίζει πάντα.
  4. Ανοιχτό καστανό δέρμα με σκούρα μαλλιά→μαυρίζει πάντα ενώ καίγεται σπάνια.
  5. Σκούρο δέρμα και μαλλιά→ μαυρίζει πάντα.
  6. Μαύρο δέρμα → δεν καίγεται ποτέ.

Στη χώρα μας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκουμε στους φωτότυπους 3 και 4, γεγονός που σημαίνει ότι ο κίνδυνος εγκαυμάτων είναι μικρότερος συγκριτικά με τους τύπους 1 και 2. Η αντηλιακή προστασία όμως είναι απαραίτητη για κάθε φωτότυπο και χρώμα επιδερμίδας.

  • Οι φωτότυποι 1 και 2 πρέπει να επιλέγουν αντηλιακό με δείκτη SPF 50.
  • Οι φωτότυποι 3 και 4 πρέπει να επιλέξουν ένα προϊόν με δείκτη SPF 50 για τις πρώτες ημέρες έκθεσης στον ήλιο, ενώ αργότερα και αφού μαυρίσουν μπορούν να επιλέξουν ένα αντηλιακό με χαμηλότερο δείκτη προστασίας.
  • Για τους τύπους 5 και 6 προϊόντα με δείκτες SPF 30 ή SPF 15 παρέχουν την απαραίτητη προστασία.
  • Yφή/τύπος του αντηλιακού

Εκτός όμως από την προστασία που μας εξασφαλίζει ένα αντηλιακό, εξίσου σημαντική είναι και η αίσθηση που αυτό αφήνει στο δέρμα μας. Αυτή εξαρτάται από την υφή του αντηλιακού αλλά και από τον τύπο της επιδερμίδας μας.

  • Έτσι, λιπαρά/ακνεϊκά δέρματα θα πρέπει να προτιμήσουν αντηλιακά με σμηγματορυθμιστική δράση που δεν φράσσουν τους πόρους και αφήνουν ματ αποτέλεσμα.
  • Τα ευαίσθητα δέρματα θα πρέπει να αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν άρωμα, οινόπνευμα και άλλες ερεθιστικές ουσίες.
  • Αναλόγως τα πιο ώριμα και ξηρά δέρματα, μπορούν να επιλέξουν πιο πλούσιες υφές με αντιγηραντική και αντιρυτιδική δράση.
  • Τέλος για τα μεικτά και κανονικά δέρματα υπάρχει πληθώρα αντηλιακών  προϊόντων με ποικίλες υφές, με χρώμα ή χωρίς, ικανά να καλύψουν κάθε ανάγκη.

Επίσης, τα άτομα που ακολουθούν συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές όπως με ρετινοειδή, αντισυλληπτικά, ορισμένα είδη αντιβίωσης ή και διουρητικά, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας καθ’ όλη  τη διάρκεια του έτους.

Προστατεύουμε τα χείλη & τα μαλλιά μας

Ένας σημαντικός τομέας της αντηλιακής προστασίας που οι περισσότεροι τείνουμε να ξεχνάμε είναι τα χείλη και τα μαλλιά.

Τα χείλη αποτελούνται από ένα πολύ λεπτό στρώμα κυττάρων, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη ανάγκη για προστασία από τον ήλιο. Ειδικά αντηλιακά προϊόντα σε μορφή stick πρέπει να εφαρμόζονται στην περιοχή των χειλιών σε γενναιόδωρες ποσότητες ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Τα μαλλιά μπορούν να «καούν» όπως ακριβώς και το δέρμα μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου αυξάνει την παραγωγή των ελεύθερων ριζών και επηρεάζει αρνητικά τις δομικές πρωτεΐνες  των μαλλιών και ειδικά της κερατίνης. Αποτέλεσμα,τα μαλλιά γίνονται αδύναμα, εύθραυστα και θαμπά. Από τον ήλιο όμως επηρεάζεται και η μελανίνη, η φυσική χρωστική που δίνει το χαρακτηριστικό χρώμα στα μαλλιά μας όπως και στο δέρμα. Ο ήλιος επιδρά στην υγρασία της τρίχας αλλάζοντας το χρώμα της, είτε πρόκειται για φυσικά είτε για βαμμένα μαλλιά. Για να εξασφαλίσουμε την προστασία τους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα αντηλιακό μαλλιών τοποθετώντας το από τη ρίζα ως τις άκρες, μετά από κάθε προϊόν styling και χωρίς να υπερβάλλουμε σε ποσότητα.

Παιδί και Αντηλιακό

Ξεχωριστή αναφορά θα κάνουμε στην αντηλιακή προστασία των παιδιών, λόγω της αυξημένης ευαισθησίας που παρουσιάζουν. Το δέρμα των παιδιών παράγει λιγότερη μελανίνη και καθώς είναι πολύ πιο λεπτό από εκείνο των ενηλίκων, μπορεί να απορροφήσει έως και τρεις φορές περισσότερη ακτινοβολία.

  • Τα βρέφη έως 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο.
  • Για τα νήπια από 6 - 24 μηνών, θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση τους στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες 11.00 – 16.00, τις ώρες δηλαδή που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στην επιφάνεια της γης. Τα αντηλιακά τους είναι συνετό να περιέχουν μόνο φυσικά φίλτρα που ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία χωρίς να απορροφώνται από την παιδική επιδερμίδα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιας αλλεργικής αντίδρασης.
  • Τα αντηλιακά που απευθύνονται σε παιδιά άνω των 2 ετών, εκτός από τα φυσικά περιέχουν και χημικά φίλτρα, τα οποία παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη προστασία από το σύνολο της υπεριώδους ακτινοβολίας καθώς , την απορροφούν και την μετατρέπουν σε θερμότητα.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε και μερικούς επιπλέον «κανόνες προστασίας» που αφορούν τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες:

  1. Φοράμε πάντα γυαλιά ηλίου και καπέλο με πλατύ γείσο
  2. Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες και
  3. Εφαρμόζουμε το αντηλιακό 30’ πριν την έκθεση στον ήλιο, ανανεώνοντας το συχνά.

Το ελληνικό καλοκαίρι προσφέρεται για χαλάρωση δίπλα σε ακρογιαλιές, ξεκούραση και συναντήσεις με φίλους. Ας φροντίσουμε να το απολαύσουμε υπεύθυνα ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων.

Κείμενο :  Καλαϊτζή Κατερίνα, Φαρμακοποιός & Βλαχάκη Ελένη, Αισθητικός φαρμακείου μέλους Advance Αικατερίνη Καλαϊτζή & Σια Ο.Ε., Θεσσαλονίκη

 

Πηγή:Αντηλιακή προστασία - Υγεία, Ομορφιά, Διατροφή, Φυσική Κατάσταση – Advance Health

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από το χώρο της ασφαλιστικής αγοράς