Δημοσίευση 19/04/2021

10 συμβουλές καλής υγείας και ευεξίας για να μην αρρωστήσεις, για να μην έχεις άγχος, για να τρέφεσαι καλύτερα, για να τρως υγιεινά

Μερικές φορές, το να διατηρείς την καλή υγεία σου και να νιώθεις γεμάτη ενέργεια και διάθεση είναι πιο απλό απ' όσο πιστεύεις. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να νιώθεις και να δείχνεις καλύτερα από ποτέ.

Νιώθεις ότι αρρωσταίνεις;

 

Αισθάνεσαι κρυάδες, πονάει ο λαιμός σου, τρέχει η μύτη σου; Υπάρχει ένας τρόπος για να βοηθήσεις το σώμα σου να μη σε καταβάλει μια ίωση: Πέσε για ύπνο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Sleep, τα μικρόβια που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα υπάρχουν βασικά παντού γύρω σου. Αυτό όμως που σε κάνει υπερευαίσθητη σ’ αυτά είναι ο αριθμός των ωρών που κοιμάσαι κάθε βράδυ. Για παράδειγμα, εάν ο μέσος όρος σου είναι 5 με 6 ώρες, τότε έχεις κατά τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσεις σε σχέση με κάποιον που κοιμάται τουλάχιστον επτά. Ο λόγος; Όσο πιο ξεκούραστη είσαι, τόσο πιο εύκολο είναι για το σώμα σου να καταπολεμήσει τους ιούς και τη μύτη σου που άρχισε να τρέχει πάλι.

 

Πιες εχινάκεια

Είναι από τα σπουδαιότερα φυτικά διεγερτικά του ανοσοποιητικού συστήματος για τις μολύνσεις που προέρχονται από βακτηρίδια και ιούς. Να θυμάσαι ότι η αποτελεσματικότητά της μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τη μορφή που θα τη λάβεις. Σε δύο μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής των ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι είναι μεγαλύτερο το όφελος από την εχινάκεια όταν λαμβάνεται σε μορφή συμπληρώματος.

Χαιρέτισε τον... ήλιο

Όλες οι μορφές της yoga συμβάλλουν στη βελτίωση πολλών λειτουργιών του οργανισμού. Αξιοσημείωτη είναι και η επίδρασή της στο ενδοκρινολογικό και ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού. Ιδιαίτερα ευεργετικές για την άμυνά του θεωρούνται η hatha yoga και η kundalini yoga. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychosomatic Medicine τεκμηριώνεται το γεγονός ότι, έπειτα από μόλις 8 εβδομάδες τακτικών πρακτικών διαλογισμού, ο άνθρωπος αποκτά καλύτερη ανοσοποιητική αντίδραση.

Σαρδέλα + ηλιέλαιο = υγιής καρδιά

Οι άνθρωποι με καρδιαγγειακά νοσήματα είναι πιο επιβαρημένοι αναφορικά με τον κορονοϊό, αλλά και γενικότερα θεωρούνται πιο «εκτεθειμένοι» σε ιούς και μικρόβια. Σε δημοσιευμένη μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition αποδείχτηκε ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βιταμίνης Ε ενισχύθηκαν κατά 20% από το συνένζυμο Q10. Η σαρδέλα είναι εξαιρετική πηγή του συνενζύμου, ενώ το ηλιέλαιο πλούσιο σε βιταμίνη Ε.

«Άντλησε» βιταμίνη D

Σε έρευνες έχει βρεθεί πως οι μεσογειακοί λαοί «πάσχουμε» σε μεγάλο βαθμό από έλλειψη βιταμίνης D, παρότι δεν έχει δοθεί ακόμη εξήγηση γι’ αυτό. Ωστόσο πρόκειται για μια βιταμίνη που παίζει ζωτικό ρόλο στον οργανισμό ενισχύοντας, μεταξύ άλλων, τη δράση του ανοσοποιητικού. Σε δανέζικη έρευνα, μάλιστα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Immunology τονίζεται ότι η βιταμίνη D εμπλέκεται στην ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δυνατό πρωινό

Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Μπορεί να αποτελείται από κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν, όπως γάλα ή γιαούρτι, τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και λιποδιαλυτές βιταμίνες και προστατεύουν το πεπτικό από λοιμώξεις, σε συνδυασμό με δημητριακά, τα οποία παρέχουν στον οργανισμό απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα (προτίμησε τα ολικής αλέσεως).

Δουλεύεις από το σπίτι; Πώς δε θα παχύνεις

Αύξησε την πρωτεΐνη σου. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ έδειξε ότι τα άτομα που έκαναν διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνη ένιωθαν να πεινούν περισσότερο και, τελικά, έτρωγαν 12% περισσότερες θερμίδες μέσα στη μέρα από όσους κατανάλωναν περισσότερο από αυτό το θρεπτικό συστατικό που χτίζει μυς. Αν αυτό το 12% δε σου φαίνεται πολύ, σκέψου ότι οι ίδιοι ερευνητές τόνισαν ότι αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση βάρους κατά 1 κιλό το μήνα!

Αυτό που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι σου

Με μία σαλάτα τη μέρα θα αυξήσεις την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων και θα γεμίσεις με αντιοξειδωτικά συστατικά (βιταμίνη C και Ε, φυλλικό οξύ, λυκοπένιο, άλφα και βήτα καροτένιο και άλλα). Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι επιστημονικές μελέτες συσχετίζουν την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων παθήσεων και καρκίνου.

Πιες νερό

Ο ενυδατωμένος οργανισμός λειτουργεί καλύτερα σε κάθε επίπεδο και φυσικά και αναφορικά με το ανοσοποιητικό. Η καλύτερη ενυδάτωση είναι σίγουρα το νερό, αλλά αν σου είναι δύσκολο να πιεις όσο πρέπει, τότε εναλλακτικά δοκίμασε να πιεις τσάι με τζίντζερ, τσάι του βουνού με μέλι και φυσικούς χυμούς.

Αύξησε την κατανάλωση φυτικών ινών και ενίσχυσε τον οργανισμό σου

Αυτές βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, στους σπόρους, στα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι φυτικές ίνες περνούν από το πεπτικό χωρίς να απορροφηθούν και ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου απομακρύνοντας τοξίνες και όλα τα επιβλαβή βακτήρια. Επιπλέον, αυξάνουν τον κορεσμό και βοηθούν στην απώλεια κιλών. Η αυξημένη κατανάλωσή τους συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων –χάρη στη μείωση της χοληστερίνης–, χολολιθίασης και καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

Πηγή:10 συμβουλές καλής υγείας και ευεξίας για να μην... (shape.gr)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από το χώρο της ασφαλιστικής αγοράς