Δημοσίευση 07/11/2022

MyΘέρμανση - Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα

Ανοιξε η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «myΘΕΡΜΑΝΣΗ» προκειμένου περισσότεροι από 1.000.000 δικαιούχοι να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο περίπου ενός μήνα, καθώς στις 9 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα θα «κλείσει» για να αρχίσει η διαδικασία για την καταβολή των προκαταβολών έως τις 21 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται πως το φετινό επίδομα ξεκινά από τα 100 ευρώ και φτάνει έως και τα 800 ευρώ, ενώ τόσο οι νέοι δικαιούχοι όσο και αυτοί που θα γυρίσουν φέτος στο πετρέλαιο θα λάβουν διπλό επίδομα, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να φτάσει έως και τα 1.600 ευρώ.

Το myΘέρμανση είναι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης.

 
Απευθύνεται σε όσους καταναλώνουν για τη θέρμανσή τους πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) και πληρούν τα κριτήρια χορήγησης με βάση την απόφαση Α.1156/2022 (ΦΕΚ Β' 5646).

Στην πλατφόρμα υπάρχουν δύο εφαρμογές.
 
Στην πρώτη, με τίτλο «ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ», οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν αίτηση, για να ενταχθούν στο Μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
 
Στη δεύτερη, με τίτλο «ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ», καταχωρούνται οι αποδείξεις αγοράς ειδών καυσίμων εκτός του πετρελαίου.

Διευκρινίζεται ότι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης δεν απαιτείται να υποβάλουν παραστατικά αγοράς, διότι η διασταύρωση αυτών γίνεται αυτόματα.

myaade
 
Πώς γίνεται η αίτηση

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι ίδια σε σχέση με πέρυσι. Για την υποβολή της αίτησης οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν τα εξής δικαιολογητικά:

– τον αριθμό της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων
– το ποσό/αξία της συναλλαγής

– τον ΑΦΜ της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης

– την επωνυμία της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε πρέπει να γίνει η εξής καταχώριση:

– το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο

– τον αριθμό της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά τον αριθμό που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών. Αυτό, αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης

 
– τον ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας.

Τα ψιλά γράμματα

Πέρα από την πρώτη καταβολή, που έχει προγραμματιστεί να γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου, θα υπάρξουν ακόμα δύο πληρωμές:

– Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Φεβρουαρίου 2023.

– Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.
 
Πηγή: https://www.protothema.gr/
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από το χώρο της ασφαλιστικής αγοράς