Δημοσίευση 25/02/2021

12 συμβουλές για να βελτιώσετε εύκολα και γρήγορα την υγεία σας

Η υγεία ενός ανθρώπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που συνδυαστικά παρέχουν στον οργανισμό την δυνατότητα να λειτουργεί σωστά και οδηγούν στην επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής. Καθοριστικοί παράγοντες στη διατήρησή της σύμφωνα με έρευνες φαίνεται να είναι μεταξύ άλλων η σωστή διατροφή, η ψυχική ηρεμία, η τακτική άθληση, αλλά και η εφαρμογή βασικών κανόνων υγιεινής στην καθημερινότητα. Δείτε πως μπορεί κανείς να βελτιώσει εύκολα και γρήγορα την υγεία του ακολουθώντας τις παρακάτω 13 απλές συμβουλές.

1.Αργοί ρυθμοί κατά την σίτιση 

Με αυτόν τον τρόπο η κατανάλωση του φαγητού θα μετριαστεί αποφεύγοντας τα υπερφαγικά επεισόδια. Είναι γνωστό ότι το σήμα στον εγκέφαλο χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να διαβιβαστεί, συνεπώς όταν κανείς τρώει πολύ γρήγορα μέχρι να πάρει ο οργανισμός το σήμα να σταματήσει το φαγητό έχει καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα τροφής. Αν αντίθετα μασά αργά, τότε η ποσότητα τροφής που θα προσλάβει θα είναι μικρότερη.

2.Βελτίωση της κοινωνικής ζωής

Η επαφή με άλλους ανθρώπους ενεργοποιεί μια σειρά από ορμόνες όπως η οκυτοκίνη με αποτέλεσμα την καλύτερη ψυχική υγεία και κατά συνέπεια την σωματική, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Το να είναι ένας άνθρωπος κοινωνικός συνήθως τον κάνει χαρούμενο, ευδιάθετο και αισιόδοξο, συμβάλλοντας έτσι στην καλή συνολική υγεία.

3.Φρούτα και λαχανικά

Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι προτιμότερη σε σχέση με τους έτοιμους χυμούς του εμπορίου, τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά και τα επεξεργασμένα- ή με προσθήκη ζάχαρης-φρούτα, για αυτό φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά αρκετά ώστε να προσλαμβάνετε όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους, όπως η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ και το κάλιο.

4.Ξεκούραση και διακοπές

Αν και οι αυξημένες υποχρεώσεις της καθημερινότητας συχνά δεν αφήνουν ελεύθερο χρόνο, φροντίστε όποτε το πρόγραμμά σας σας επιτρέπει να βρίσκετε χρόνο να χαλαρώνετε και να ξεκουράζεστε. Μια βόλτα στην φύση είναι πολύ ευεργετική για την ψυχική και τη σωματική υγεία, ενώ η αλλαγή του περιβάλλοντος και τα αθλήματα στη φύση-ακόμη και το απλό περπάτημα- βοηθούν στην αποβολή του στρες. Επιπλέον, πρέπει να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε νύχτα, ώστε να δίνετε στον οργανισμό σας την ευκαιρία να ανακτά τις δυνάμεις του.

5.Προσοχή στην κατανάλωση λιπαρών

Η κατανάλωση λιπαρών από τροφές όπως τα αυγά και τα ψάρια είναι απαραίτητες για τον οργανισμό και την λειτουργία του. Αντίθετα επιβλαβή είναι τα λιπαρά τρανς που βρίσκονται σε προμαγειρευμένα φαγητά ή κατεψυγμένα για να επιτρέψουν την καλύτερη διατήρηση τους και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων από την συνεχόμενη κατανάλωση τους είναι υπαρκτός, σύμφωνα με τους ειδικούς.

6.Κατανάλωση κρασιού

Η κατανάλωση κρασιού είναι ωφέλιμη αλλά είναι απαραίτητο να γίνεται με μέτρο, δηλαδή όχι παραπάνω από ένα ποτήρι ημερησίως ή για τους άνδρες έως δυο. Μεγαλύτερη κατανάλωση να δημιουργήσει προβλήματα στον οργανισμό. Έρευνες έδειξαν ότι το κρασί κάνει καλό στην καρδιά, μειώνει το στρες και βελτιώνει την σεξουαλική ζωή ενός ανθρώπου αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.

7.Ρύθμιση του επιπέδου άγχους

Η ενασχόληση με διάφορες δραστηριότητες καθώς και η χαλάρωση μέσα στην ημέρα αποτελούν μαζί με τις ασκήσεις αναπνοής γνωστές και επιτυχημένες μεθόδους διαχείρισης του άγχους. Τα υψηλά επίπεδα στρες επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς, την ψυχική υγεία ενώ συχνά δημιουργούν και υπέρταση.

8. Μείωση της ζάχαρης στην διατροφή

Η ζάχαρη προσφέρει θερμίδες χωρίς να έχει ιδιαίτερη θρεπτική αξία στην διατροφή ενός ανθρώπου, ενώ μπορεί να του προσθέσει και επιπλέον βάρος. Σχετίζεται επίσης με νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης καθώς και το αίσθημα έντονης κόπωσης.

9.Τακτική άσκηση

Η τακτική άσκηση είναι πολύ ευεργετική για τον άνθρωπο, σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, από την πνευματική υγεία έως την λίμπιντο. Δεν είναι απαραίτητη η άσκηση σε υψηλούς ρυθμούς αρκεί μια αύξηση των καρδιακών παλμών για περίπου 30 λεπτά μερικές φορές την εβδομάδα αφού έτσι ενεργοποιείται ο οργανισμός και βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος.

10.Κατανάλωση πράσινων λαχανικών

Λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, η ρόκα, το μαρούλι είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε στοιχεία και φυτικές ίνες που βελτιώνουν την υγεία του εντέρου και την συνολική υγεία, για αυτό προτείνεται η συχνή τους κατανάλωση.

11.Σεξουαλική δραστηριότητα

Η σεξουαλική δραστηριότητα σύμφωνα με τους ειδικούς ωφελεί τον εγκέφαλο, την ψυχική υγεία και την υγεία της καρδιάς. Ιδιαίτερη προσοχή όμως πρέπει να δοθεί στα μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και την μετάδοση αφροδίσιων νοσημάτων.

12. Έκθεση στο φως του ήλιου

Ο ήλιος-προσφέρει όταν λαμβάνονται οι ακτινοβολίες του με μέτρο- άφθονη βιταμίνη D, μια βιταμίνη απαραίτητη για την υγεία των οστών, τον μεταβολισμό, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και διατηρεί την ψυχική υγεία που σχετίζεται με την παραγωγή συγκεκριμένων ορμονών. Μια βόλτα στην φύση τις ηλιόλουστες ημέρες είναι ένας τρόπος να βελτιωθούν τα αποθέματα της συγκεκριμένης βιταμίνης

 

Πηγή:12 συμβουλές για να βελτιώσετε εύκολα και γρήγορα την υγεία σας – Wikihealth.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από το χώρο της ασφαλιστικής αγοράς